ITMA 2023’e sürdürülebilir teknolojiler damga vuracak
Tüm dünyadaki en yeni tekstil ve hazır giyim teknolojilerinin sergilendiği “Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı (ITMA)”, 8-14 Haziran 2023 tarihlerinde Milano’da düzenlenecek. Fuarın bu yılki teması: “Tekstil Dünyasını Dönüştürmek”.
Dünyanın en büyük uluslararası tekstil ve hazır giyim teknolojisi organizasyonu “Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı (ITMA)”, 8-14 Haziran 2023 tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde yapılacak. 1951’den bu yana dört yılda bir düzenlenen fuarın bu yıl 19’uncusu gerçekleştirilecek. Avrupa Tekstil Makineleri Üreticileri Komitesi tarafından organize edilen fuar, pandemi nedeniyle en son 2019 yılında yapılmıştı. Salgının ardından yeniden şekillenen tekstil ve konfeksiyon makinaları sektörü, şimdi uluslararası bir platformda heyecanla tekrar bir araya gelmeye hazırlanıyor.
CEMATEX Başkanı Ernesto Maurer’e göre; pandemi sürecinde tedarik zincirleri ciddi şekilde kesintiye uğrayan tekstil endüstrisi, operasyonlarının daha çevik olması gerektiğini anladı ve dijital dönüşümünü hızlandırdı. Bununla birlikte tekstil sektöründeki üretiminin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar devam ederken, sürdürülebilirlik ve şeffaflık önemli öncelikler haline geldi. Dijitalleşme ve yeşil üretim modellerine olan ilgi, makine üreticilerini makinelerine dijital ve sürdürülebilir teknolojileri dâhil etmeye yöneltti. Teknik tekstiller alanında ürün yeniliğine daha fazla önem verilmesinin yanı sıra, medikal ve hijyen sektörleri için daha etkili makineler ve teknolojiler üretmeyi amaçlayan araştırmalar da devam ediyor. Sektörde yaşanan değişimin bir sonucu olarak, tekstil ve hazır giyim zincirinin tamamındaki tüm bu yenilikçi teknolojiler ve çözümler, ITMA 2023’te sergilenecek.
Fuarda akıllı fabrika çözümleri tartışılacak
41 ülkeden 1550’den fazla katılımcının yeniliklerini tanıtılacağı ITMA 2023’ün teması, “Tekstil Dünyasını Dönüştürmek” olarak belirlendi. Ernesto Maurer, belirlenen temanın “otomasyon ve dijital gelecek”, “ileri malzemeler,” “sürdürülebilirlik ve döngüsellik” ve “yenilikçi teknolojiler” olmak üzere dört popüler başlıkla desteklendiğini ifade ediyor. ITMA 2023’te birçok katılımcının, otomasyon ve sürdürülebilirlik konularında en son yeniliklerini tanıtacağını belirten Ernesto Maurer, şöyle devam ediyor: “Ziyaretçiler, tekstil ve hazır giyim üreticilerinin rekabet gücünü artıran akıllı fabrika çözümlerini ve dijital araçları keşfedecekler. Üretim süreçlerinde ortaya çıkan atık suyu, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltan sürdürülebilir teknolojileri, geri dönüşüm teknolojilerini ve döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunan geri dönüştürülmüş elyaflar ve iplikleri görebilecekler.”
Sektöre pandemi etkisi
Tekstil makine üreticileri de sürdürülebilir üretime katkı sağlayacak en yeni ürünlerini Milano’da dünya tekstil sektörüne tanıtacak. Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, ITMA 2023’de AB Yeşil Mutabakatı kapsamında makinelerde enerji verimliliği, minimum su tüketimi, çevreye duyarlı teknik özellikler başta olmak üzere, tekstil sektörünün günümüz dünyasındaki ihtiyaçlarına yönelik teknolojilerin sergilenmesini beklediğini ifade ediyor. Pandemi sürecini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Nalbant, salgın sürecinde Türkiye’ye çevrilen ibrenin yön değiştirdiğine dikkat çekiyor. Pandemi döneminde, ülkemiz tekstil sanayisi lehine kırılan tedarik zincirlerinin bir sonucu olarak son 2 yılda ülkemizde çok yoğun yatırımlar gerçekleştirildiğini belirten Nalbant, “Pandemi sonrası ise AB ülkelerinden gelen taleplerin azalması, mevcut taleplerin farklı coğrafyalara dağılması, artan üretim maliyetleri, tekstil hammaddelerinde ithalata yönelim gibi konular; ITMA fuarlarının en büyük ziyaretçi profilinin başında gelen ülkelerden birisi olan Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörlerimizi maalesef olumsuz etkilemiştir” diyor. Nalbant, mevcut daralmanın AB ülkelerini ve global tekstil pazarlarını etkilemeye devam etmesinin ITMA 2023’e gölge düşürebileceği görüşünde…Türk tekstil makine sektörünün bugünkü konumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Nalbant, özellikle Türk boya ve apre makinelerinin kalitesinin, hem yerelde hem de ihracat pazarlarında ortaya konulduğuna dikkat çekiyor. Nalbant, “Yıllık 1 milyar dolara yaklaşan ihracatımızın en büyük kalemi olan boya ve apre makineleri, mevcut tekstil sanayisinin ihtiyaçlarına uyum sağlayan, çevre hassasiyetini gözeten niteliklerde üretilmektedir” diyor.
Aksa Akrilik, en yeni ürünleri tanıtacak
ITMA 2023 dünyanın pek çok ülkesinden firmaları ağırlamaya hazırlanıyor. ITMA’ya katılacak Türk firmalarından biri olan Aksa Akrilik, iki yeni ürünü Innofleece ve EcoDye’ı da fuarda müşterileriyle buluşturacak. Hayvan dostu Innofleece ile, hayvan tüy ve liflerinin tekstil sektöründe kullanımını azaltmayı hedefleyen Aksa Akrilik, bu ürünü her canlının yaşam hakkı olduğu inancıyla geliştirdi.
Fuarda tanıtılacak bir diğer ürün olan EcoDye boyama teknolojisi ise; uygulandığı ürünlerde daha canlı ve kalıcı renkler elde etmek için kullanılan çevreye duyarlı bir boyama tekniği. Doğal kaynak tüketimini minimuma indiren inovatif EcoDye teknolojisi, elyaf henüz son formuna ulaşmadan boyama yapabilme imkânı tanıyor. Bu sayede üretim sürecinde kullanılan enerji ve su kaynaklarından maksimum tasarruf elde edilebiliyor ve daha düşük karbon salınımıyla çevresel etki en aza indiriliyor.
En yeni ürünlerini müşterileriyle buluşturacakları ITMA’nın, 70 seneden fazla süredir endüstriye hizmet ettiğine dikkat çeken Aksa Akrilik Genel Müdürü Cengiz Taş, “Fuarda yer almak görünürlük ve güvenilir network sağlamak açısından bizim için önemli. Ayrıca, yeni ürün ve teknolojilerimizi sergilemek, inovasyonlarımızı ve rekabet üstünlüğünüzü göstermek açısından da ITMA önemli bir platform” diyor. Cengiz Taş, ITMA hakkında değerlendirmelerine şöyle devam ediyor: “Fuar süresince mevcut iş ortaklarımızla bir araya geliyor, dünyanın önde gelen tekstil ve hazır giyim üreticileri ve marka temsilcileriyle tanışıyor, böylece sektöre erişimimizi artırıyoruz. Diğer taraftan fuar, sektörün ve pazarın değişen dinamiklerini takip etmek ve rekabetin nabzını tutmak için de ideal bir ortam sunuyor.”
Karsu, fuar aracılığıyla yeni bağlantılar kurmayı hedefliyor
Türkiye’den pek çok firma katılımcı ya da ziyaretçi olarak dünyanın en büyük uluslararası tekstil ve hazır giyim teknolojisi fuarı olan ITMA’da buluşmaya hazırlanıyor. O firmalardan biri de Karsu Tekstil. Karsu Tekstil Teknik Müdürü Volkan Seyok, fuarın kendileri için önemini ve bu organizasyonda yer alma nedenlerini şu sözlerle açıklıyor: “ITMA katılım sebebimiz tekstil sektöründeki sürdürebilirlik, otomasyon, kalite kontrol sistemleri, dijital dönüşüm ve makine teknolojileri alanlardaki yeni gelişmelerden haberdar olmak, bunlarla ilgili gelişmelerin gerisinde kalmamak ve bu tip firmalarla iletişimimiz artırmaktır. Ayrıca fuarın beraberinde gerçekleşecek olan kumaş ve iplik fuarında da ürünlerimizi sergileyip yeni müşteri ve projeler için tanıtım yapmak da fuara katılım amaçlarımızdan biri.”
Çok sayıda ülkenin ve katılımcının gelmesi beklenen fuarda, ziyaretçilerin zamanlarını daha verimli kullanmaları için ITMA 2023’ün web sitesi olan www.itma.com adresindeki katılımcıların tam listesine bakmaları ve ziyaretlerini önceden planlamaları önem taşıyor.