Kordsa Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi: Türkiye’nin en iyisi
Kordsa’nın inovasyon için kurulan iki Ar-Ge merkezinde artık endüstriyel tekstile yönelik patentler de geliştiriliyor. Sendikamız Yönetim ve Danışma Kurulu toplantısı 28 Kasım 2019’da firmanın Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde gerçekleşti. Kordsa çalışanları üyelerimize merkezi gezdirdi, bilgi verdi.
Sendikamız üyelerinden Kordsa’nın Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, dünyada bu donanıma sahip iki Ar-Ge merkezinden biri. Tesiste tasarım ve prototip üretim yapılıyor. Üniversite-sanayi iş birliğinin en iyi örneklerinden biri olan merkez, Kasım 2019’da birden fazla kategoride Türkiye’deki en iyi Ar-Ge merkezi seçildi.
Sendikamız Yönetim ve Danışma Kurulu toplantısı da 28 Kasım 2019’da Teknopark İstanbul’un içinde bulunan merkezde gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, Kordsa’nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Devamında Kordsa Ar-Ge Müdürü Okan Ataman Mükemmeliyet Merkezi hakkında, İTÜ Tekstil Mühendisliği’nden Prof. Dr. Bülent Özipek ise ‘Tekstilde Kompozitler ve Yeni Ufuklar’ başlıklı bir sunum yaptı. Sunumlardan sonra Kordsa çalışanları üyelere Mükemmeliyet Merkezi’ni gezdirdi.
Kordsa’nın tarihine bakış
Türkiye’nin hızlı bir sanayileşme süreci yaşadığı 1970’lerde, varlığı bugüne dek sürecek ve adını dünya ligine taşıyacak bir firma kuruldu: Kordsa. Sabancı Holding iştiraki olarak 1973’te İzmit’te kurulan fabrikanın çalışma alanı netti; lastik üreticisi firmalara kord bezi üretmek. O dönemde lastik güçlendirme pazarı Türkiye için yeniydi ancak Kordsa bu yeni alanda kendisini hızla geliştirdi ve dünya devlerinin arasına girdi. Firma, yüksek teknolojiye sahip tesislerinde iplik, kord bezi ve tek kord üretiyor. Kordsa 46 yılda, dünya pazarında ciro bazında naylonda birinci, polyester pazarında ise üçüncü sıraya ulaştı. Yıllar içinde sahip oldukları reçine teknolojisini ve dokuma yetkinliklerini farklı sektörlere aktarma düşüncesiyle kompozit teknolojileri ve inşaat güçlendirme teknolojileri pazarına da girdiler. Şirket, 2018’de ve 2019’un başında ABD’de yaptığı yatırımlara portföyüne uzay-havacılık endüstrisini ve gelecek nesil ulaşım araçlarına ileri teknoloji kompozit malzemeleri de ekleyerek, komple malzeme sunmaya başladı.
Başta sadece kord bezi üretmek üzere kurulan Kordsa bugün lastik güçlendirme, inşaat güçlendirme ve kompozit teknolojileri alanlarında ‘yaşamı güçlendirme’ misyonuyla yola devam ediyor. Kordsa operasyonlarının büyüklüğünü anlamak için bazı rakamlara bakalım:
• Kordsa, dört farklı kıtada yer alan beş ülkede, Türkiye, ABD, Brezilya, Tayland ve Endonezya’da 12 üretim tesisine sahip. Bu tesislerde 4 bin 500’e yakın kişi çalışıyor.
• Dünyada her üç otomobil lastiğinden birini, her uçak lastiğinden ikisini Kordsa güçlendiriyor.
Tekstil patentleri eklendi
Global pazarda bu denli etkin olmak için elbette inovasyona yatırım yapmak şart. Kordsa da inovasyonu faaliyetlerinin temeline koyuyor. Firma bu sayede 2017’den 2018’e patent portföyünü yüzde 22 oranında artırdı. Daha az enerji ve daha az malzeme ile daha hafif, daha dayanıklı lastik ve kompozit malzemeler üretmek için yürütülen çalışmalar sonucunda bugüne dek 786 patent başvurusu yapıldı; 183 buluş gerçekleştirildi. Kordsa, 2018 yılının ilk yarısında patent araştırma veri tabanında yayınlanan patent sayısı ile global liderler arasında yer alırken, dünya genelinde endüstriyel tekstil alanında yayınlanan patentleriyle en çok patenti bulunan şirketler listesinde üst sıralara doğru ilerliyor.
Ar-Ge Merkezleri
Firmanın inovasyona faaliyetleri temelde iki Ar-Ge merkezinde toplanıyor. İzmit’teki ilk Ar-Ge merkezinde lastik ve inşaat güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. İkinci Ar-Ge merkezi ise 2016’da Teknopark’ta hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde kuruldu. Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle araştırmacılar, tasarımcılar, mühendisler, üretim süreci sorumluları ve çalışanları, doktora öğrencileri, doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firma girişimcileri birlikte çalışıyor.
Kordsa Ar-Ge merkezlerinde endüstriyel tekstile yönelik ürünler de geliştiriyor. Bunlardan biri Continental ile iş birliği içinde üretilen yapıştırıcı. Kordsa kimyasal yapıyı, Continental ise uygulama ile ilgili teknolojileri geliştirdi. Firma yetkilileri, resorsinol ve formaldehit içermeyen çevre dostu bu yapıştırıcının tekstil güçlendirme malzemeleri sektörünün yeni standart yapıştırıcısı olabileceğini düşünüyor.