Pati dostu kumaşların yükselişi

31-10-2024

Evcil hayvan olmayan ev yakın zamanda neredeyse kalmayacak gibi… Dört ayaklı dostlarımızla yaşamak çok güzel ancak bazen ev eşyalarını korumak açısından zahmetli. Özellikle yıpranan, tırmalanan, tüy tutan ev tekstili, kullanıcıları zorlayabiliyor. Bu tür dertleri ortadan kaldıran ‘pati dostu döşemelik kumaş’ tam da bu yüzden yıldızı her geçen gün daha da parlayan bir ürün.

Evcil hayvan sahiplerinin her geçen gün artmasıyla, evdeki eşyaların, özellikle de döşemelik kumaşların cinsi, özelliği büyük önem kazandı. Bunu dikkate alan döşemelik kumaş üreticisi firmalar da yurt dışı örneklerinden yola çıkarak hayvan severleri mutlu edecek bir üretime geçti: Pati dostu döşemelik kumaşlar…

Türkiye’de döşemelik kumaş konusunda öncü olmuş birkaç firma halihazırda bu kumaşın üretimini yapıyor; bazı firmalar da ithalat yoluna gidiyor. Çin, bu ürünü tüketiciye sunmak isteyen firmalar için önemli bir pazar. Pati dostu döşemelik kumaşların en büyük özelliği, dayanıklı ve kolay temizlenebilir olması. Bu kumaşlar, evcil hayvanların tırmalama ve bazı küçük kazalarına karşı yüksek direnç gösterirken, aynı zamanda leke ve koku tutmayan yapısıyla da dikkat çekiyor. Bu özellikler, kullanıcıların daha uzun ömürlü ve hijyenik bir kullanım deneyimi yaşamasını sağlıyor.

Ürünler, sadece evcil hayvanların bulunduğu evlerin gözdesi değil. Kullanım ve temizlik kolaylığı sayesinde, fabrikalar gibi büyük ölçekli iş ortamlarında, ofislerde de tercih ediliyorlar. Flokser Tekstil, Türkiye’de bu kumaşın üretimini yapan firmalardan biri. Firma, yoğun bir Ar-Ge çalışması sonucunda 2023 yılı sonlarında bu kumaşın üretimine geçmiş. Ürün ve Pazarlama Direktörü Sümbül Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre kumaşa ilgi yoğun. Yılmaz, “Bu kumaşlara talep her geçen gün artıyor. Üretimimizin yüzde 70’inden fazlasını pati dostu kumaşlar oluşturuyor. Yaptığımız pazarlama faaliyetleriyle, kumaşlarımızı tanıtarak her noktada talebi artırmaktayız” diyor.

Patili dostlar da mutlu, aileleri de

Türkiye’de üretim yapan bir diğer firma da Hefa Group. Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Şahinler, Türkiye’de üretim aşamasına nasıl geçildiğini aktarıyor: “Avrupa ve Amerika’da bu tür ürünlere olan talep, yerel üreticilere ilham kaynağı oldu, ürün geliştirme süreci de yerel pazarın spesifik ihtiyaçları ve geri bildirimlerinin dikkate alınmasıyla yürütüldü.”

Burada en önemli unsur, kumaşların örgü yapısı. Sıkı ve dayanıklı örülen bu kumaşlar, evcil hayvanların tırnak darbelerine karşı iyi performans gösteriyor. Evcil hayvan sahipleri için de birçok avantajı var, kumaşın; tüylerin kolayca temizlenebilmesi, leke tutmaz özelliği, tırmalama ve çizilmelere karşı dayanıklı olması bunlardan birkaçı. Kumaşların bir başka özelliği de antibakteriyel olması. Bu sayede hem evcil hayvanlar hem de sahipleri için daha sağlıklı bir yaşam alanı sağlanmış oluyor.

Fiyat-performans dengesi nasıl?

Pati dostu kumaşların ana maddesi polyester gibi sentetik elyaflar. Bu elyaflar, kumaşa kolay temizlenme özelliğini veriyor ve aynı zamanda da dayanıklılığını artırıyor. Flokser Tekstil Ürün ve Pazarlama Direktörü Sümbül Yılmaz kumaşın yüzey mukavemetinin yüksek olmasının, bu kumaşlarla döşenmiş mobilyaların da kullanım sürelerini uzattığına dikkat çekiyor.

Hefa Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Şahinler, iplik ve kimyasalların yurt dışından tedarik edildiğini söylerken örme, boyama ve apre işlemlerinin ise genellikle Türkiye’de yapıldığının altını çiziyor. Geniş renk ve desen skalasına sahip kumaşlar fiyat açısından bakıldığında da standart döşemelik kumaşlara göre farklılık gösteriyor. Müşterinin ek özellikler talep etmesi ise fiyatı artırabilen etkenler arasında. Şahinler, fiyat-performans dengesini şöyle açıklıyor: “Özel üretim teknikleri ve dayanıklılık artırıcı özellikler için kullanılan hammaddelerin maliyetlerinden kaynaklı olarak fiyatlar yükselebilir. Ancak, uzun vadede sağladıkları dayanıklılık ve kolay bakım avantajları göz önüne alındığında, bu ekstra maliyetler kullanıcılar için yatırım değeri taşır.”

Kullanıcıların, evlerine eşya alırken pati dostu kumaş arayışının giderek artması mobilya üreticilerini de bu alana yoğunlaştırıyor. Doğtaş, Enza Home, Normod gibi firmalar, özellikle bu tür kumaşlarla üretime özel önem veriyor.

Kedi ve köpek sahipleri kumaş seçiminde nelere dikkat etmeli?

Kediniz mi var köpeğiniz mi? Yoksa her ikisi de mi?: Kedi pençeleri malzemeyi delebileceğinden kedi sahipleri deriden uzak dursa iyi olur. Köpek sahipleri, aşınmaya ve yıpranmaya karşı daha dayanıklı olan kanvas veya mikrofiber gibi malzemeleri tercih edebilir.

Tüy meselesi: Evcil hayvanınız çok fazla tüy döküyorsa, evcil hayvan tüylerine dayanıklı bir kumaş seçmeyi düşünün. Deri ve mikrofiber gibi malzemeler evcil hayvan tüylerini çekmez, bu da onları evcil hayvan dostu alanlar için ideal seçim haline getirir.

Temizlik ve bakım: Temizlenmesi ve bakımı kolay kumaşları seçin. Bakım kolaylığı için çıkarılabilir kılıflar, leke tutmaz kaplamalar ve mikrofiber ve deri gibi malzemeler kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Renk ve desen: Döşemelerin daha koyu renk ve desenlerde seçilmesi, evcil hayvan tüylerinin ve lekelerinin gizlenmesine yardımcı olabilir. Evcil hayvanınızın kürk rengini tamamlayan bir kumaş tercih ederek mobilyanızdaki tüylerinin görünümünü kamufle edebilirsiniz.

Bu kumaşlar zarar görebilir

İpek: Hassas bir kumaş olduğundan ipek, evcil hayvanların, özellikle de kedilerin pençelerinden kolayca zarar görebilir. İpek ayrıca lekelenmeye eğilimlidir ve temizlenmesi zor olabilir.

Kadife: Aslında kadife dokulu kumaşlar evcil hayvan sahiplerine tavsiye ediliyor. Ama unutmayın, bunlar kadife görünüşlü kumaşlar! Kadife değiller. Çünkü görünüşü havalı, dokunması keyifli olsa da kadife, evcil hayvan tüyleri ve kepekleri için bir mıknatıs olabilir. Ayrıca lekelenmeye karşı daha hassastır ve temizlenmesi zordur.

Şönil: İlmekli yapısı yüzünden evcil hayvan pençelerinin şönile kolayca takılır. Bu da malzemenin yıpranmasına ve kötü görünmesine yol açar.

Süet: Tırmalaması zor bir ürün gibi görünse de süet kolayca çizilip, lekenebilir. Temizliğinin zor olduğunu ve süeti ilk günkü korumanın zahmet istediğini unutmayın.

Tüvit: Tüvitin dokulu yüzeyi evcil hayvan tüylerini, kepeği ve kiri hapsedebilir. Dokuma yapısı aynı zamanda evcil hayvan pençelerinden kaynaklanan takılmalara ve hasarlara karşı da eğilimlidir.

Tırmalamaya dirençli

Pati dostu kumaşların özel dokusu ve üretiminde kullanılan dayanıklı iplikler, tırmalama ve çizilmelere karşı ekstra direnç sağlıyor. Ayrıca sıkı dokuma teknikleri sayesinde evcil hayvanların tırnaklarının kumaşa zarar vermesi engelleniyor. Bazı kumaşların yüzeyinde bulunan kaygan yapı sayesinde tüy ve kirin ürüne yapışması zorlaşıyor.


Diğer Haberler