Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması Projesi
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) desteği ile açtığı Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması (IQVET) Hibe Programı kapsamında Sendikamız tarafından hazırlanan proje teklifi hibe almaya hak kazanmıştır.
Proje sözleşmesi Aralık 2021 tarihinde imzalanmış ve proje faaliyetleri Şubat 2022’de başlamıştır. Mesleki Eğitim Yetkinlik Geliştirme Sektörel Merkezleri (SCVCD) kurularak, sektörün deneyimlerinden faydalanarak yenilikçi bir müfreat hazırlanması, meslek öğretmenlerinin buna uygun eğitim almasını, böylece öğrencilerini sektörün ihtiyaçlarına göre eğitmelerini hedefleyen program kapsamında Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması projesi 18 ay sürecektir.
Teknolojinin hızla gelişmesi ile değişen ve dönüşen dünyada, tekstil endüstrisinin üretebildikleri ve ihtiyaçları da değişmektedir. Değişime ayak uydurmak için öncellikle iş gücümüzü dönüştürmemiz gerekmektedir. Bu kapsamda meslek lisesi düzeyinde müfredatın güncellenmesi ve öğretmenlerin eğitimi kilit bir rol oynamaktadır.
Proje kapsamında “Tekstil Teknolojileri” alanında görev yapan teknik uzmanlar ile sektörün ihtiyaçlarına yönelik müfredatın güncellenmesi için 60 farklı başlıkta eğitimler hazırlanacak ve pilot olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan öğretmenlere uygulanacaktır. Öğretmenler ve projenin paydaşları ayrıca dünyada tekstil teknolojilerindeki son gelişmeleri takip etmek üzere uluslararası fuar ve eğitim kurumu ziyaretleri de gerçekleştirecektir.
ARALIK 2021
SEKTÖREL MÜKKEMELİYET MERKEZLERİNİN KURULMASI YOLUYLA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI PROJESİ BAŞLADI
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) desteği ile açtığı Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması (IQVET) Hibe Programı kapsamında Sendikamız tarafından hazırlanan proje teklifi hibe almaya hak kazanmıştır.
Proje sözleşmesi Aralık 2021 tarihinde imzalanmış ve proje faaliyetleri Şubat 2022’de başlamıştır. Mesleki Eğitim Yetkinlik Geliştirme Sektörel Merkezleri (SCVCD) kurularak, sektörün deneyimlerinden faydalanarak yenilikçi bir müfredat hazırlanması, meslek öğretmenlerinin buna uygun eğitim almasını, böylece öğrencilerini sektörün ihtiyaçlarına göre eğitmelerini hedefleyen program kapsamında Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması projesi 18 ay sürecektir.
MART 2022
SEKTÖREL MÜKKEMELİYET MERKEZLERİNİN KURULMASI YOLUYLA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI PROJESİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
2022 yılının Mart ayında, Ankara Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen toplu imza töreninde Hibe Faydanıcıları ve Operasyon Faydalanıcısı olan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.
NİSAN 2022
SEKTÖREL YETKİNLİK GELİŞTİME MERKEZİ KURULDU
Proje kapsamında kurulacak Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri ile iş birliği içinde çalışmak ve proje ekibinin çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Sendika tarafından tahsis edilen Metrocity A Ofis Blok Büyükdere cad. kat: 18 1.Levent İstanbul Türkiye adresine Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi kuruldu.
MAYIS 2022
SEKTÖREL MÜKKEMELİYET MERKEZLERİNİN KURULMASI YOLUYLA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ve Türk Tekstil Vakfı (TTV) ortaklığında yürütülen Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Arttırılması Projesi kapsamında, proje süreçlerini ve sektör için beklenen faydalarını paylaşmayı amaçlayan açılış toplantısı, 24 Mayıs 2022 tarihinde yapıldı. TTSİS üyeleri, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri’nden öğrenci ve öğretmenler, mesleki eğitim camiasından yönetici ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 200 katılımcının hazır bulunduğu toplantıya, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, AB Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ve PERYÖN Genel Sekreteri Emre Tamer de görüşlerini paylaşarak katkıda bulundular.
KASIM 2022
PROJE ÇALIŞTAYLARI KAYSERİ-GAZİANTEP VE İSTANBUL’DA BAŞLADI
KAYSERİ ÇALIŞTAYI
Avrupa Birliği destekli projemiz kapsamında, gerçekleştirilen çalıştayların ilki 2-4 Kasım 2022 tarihleri arasında Kayseri’de gerçekleşti. Yaklaşık 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, proje hakkında genel bilgiler verilerek eğiticilerin eğitimi için hazırlanan ihtiyaç analizi ile ilgili fikir alış-verişinde bulunularak, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul atölyeleri gezisi ve Lüks Kadife fabrika gezisi gerçekleşti.
GAZİANTEP ÇALIŞTAYI
Projemiz kapsamında, “Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Tekstil Sektöründe Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması” Projesinin 2’inci çalıştayı, 9-11 Kasım 2022 tarihlerinde, özel sektör temsilcilerimiz ve meslek lisesi öğretmenlerimizin katılımlarıyla Gaziantep’te gerçekleşti. Çalıştayda, Gaziantep Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Sanayi Odası tarafından kurulan Mesleki Eğitim Merkezi Atölyeleri Gezisi, Merinos Fabrika Gezisi gerçekleşti.
İSTANBUL ÇALIŞTAYI
Proje kapsamında gerçekleştirilen çalıştayların 3’üncüsü İstanbul’da 14-16 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. Çalıştaya, Sendika ve üye işletmelerimizin temsilcileri başta olmak üzere yaklaşık 30 kişi katılım sağladı. İhtiyaç Analizi ve uygulanacak eğitim başlıkları ile ilgili fikir alış-verişinde bulunuldu.
KASIM 2022
EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU HAZIRLANDI
Tekstil Sektöründe Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi ile 150 tekstil teknoloji alanında görev alan öğretmenin hizmet içi eğitimleri, yurt dışı seyahatleri ve tekstil teknolojisi alanında müfredat hazırlanması amacıyla 60 farklı eğitim başlığı hazırlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, özel sektör ve meslek liseleri arasında oluşan beceri uyumsuzluğunun anlaşılması ve giderilmesi için 2022 yılının Kasım ayında Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu hazırlanmıştır.
İESP-SOP FUARINA KATILIM SAĞLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eş finansmanı ile yürütülen projeler; 17 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da ATO Congresium Kongre Merkezinde bir araya geldi. Etkinlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Prof. Dr. Vedat Bilgin, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut, AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan ve yanlarındaki heyete doğrudan proje hakkında bilgi verildi.
MART 2023
AB TÜRKİYE DELEGASYONU SEKTÖREL YETKİNLİK GELİŞTİRME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ
IQVET-III projesi kapsamında, fon sağlayıcı Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Laurent GUIRKINGER ile Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü, Sektör Yönetici Prof. Dr. Mustafa BALCI’nın katılımlarıyla 16 Mart 2023 tarihinde Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezinde ziyaret gerçekleşti. Ziyarette Sendika temsilcileri tarafından projenin güncel durumu ve gerçekleştirilen aktiviteler ile ilgili sunum yapıldı. Tekstil sektöründe yaşanan mesleki eğitim ile ilgili zorluklar ve fırsatlar katılımcılara aktarıldı. Depremin yaşattığı olumsuz etkiler ile eğitim programlarının ertelenmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.
MAYIS 2023
EĞİTİCİ EĞİTİMLERİNİN İLKİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ
Mesleki eğitimin kalitesini geliştirmek için Sendikamız tarafından gerçekleştirilen Avrupa Birliği destekli projemiz kapsamında uygulanan eğitimlerin ilki, “Tekstil Teknolojisinde Malzeme Makina ve Üretim Süreçlerinde Yenilikçi Uygulamalar” kursu, 50 meslek lisesi öğretmeninin katılımıyla İstanbul’da 02-12 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Eğitimin, teorik kısmı proje kapsamında kurulan TTSİS Sektörel Yetkinlik Merkezinde; işbaşı eğitimleri ise Bahariye Mensucat, Topkapı İplik, KORDSA, PİMSA, Maydın Çorap, Vakko Hadımköy, Truva Tekstil ve Neden Tekstil’de gerçekleştirilmiştir.
TEKSTİL TEKNOLLOJİ ÖĞRTEMENLERİ TTSİS ÜYELERİ EV SAHİPLİĞİNDE FABRİKA GEZİLERİNDE BULUNDU
Tekirdağ’da gerçekleştirilen eğitici eğitiminin teorik kısmı Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde; işbaşı eğitimleri ise Pisa Tekstil Çerkezköy, Altınyıldız Çerkezköy, Dinarsu Çerkezköy, Bahariye Halı Çorlu, Akın Tekstil, Kasar Dual Tekstil’de gerçekleştirilmiştir.
HAZİRAN 2023
PROJE EKİBİ ITMA 2023 FUARINA KATILDI
2023 yılında 19’uncusu düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası tekstil ve hazır giyim teknolojileri fuarı olan ITMA’ya Tekirdağ ve İstanbul eğitimimize katılan 75 öğretmen içerisinden 75 tekstil teknoloji öğretmeni içerisinden, MEB tarafından oluşturulan komisyon tarafından belirlenen seçim kriterlerine uygun 10 tekstil teknoloji öğretmeni projemizin yurt dışı çalışma ziyareti kapsamında 10-13 Haziran 2023 tarihlerinde ITMA 2023 Milano, İtalya’ya gitmeye hak kazanmıştır.
Ayrıca eğitici eğitimlerinin sürdürebilirliğinin sağlanması amacıyla proje bitimi ardından TTSİS Sektörel Yetkinlik Merkezinde görev yapacak proje teknik uzmanları ve akademisyenlerden oluşan 8 kişilik bir ekip ve 2 sektör temsilcisi 10 tekstil teknoloji öğretmenine eşlik etmiş ve toplam 20 kişilik grup proje yurt dışı çalışma ziyareti için ITMA’ya katılım sağlamıştır.
Çoğu öğretmenimiz, sektörde yaygın olarak kullanıldığı halde birçok üretim hattı makinesini ilk kez ITMA’da görme şansı buldu. İlgili makine üreticileri ile bu makinelerin okullara temininin sağlanması ve derslerde öğrencilerle birlikte nasıl kullanılabileceği konularında işbirlikleri geliştirdiler. Bununla birlikte ITMA’ya katılan makine üreticileri içerisinde okullarında olan makinelerin üreticilerin ile iletişime geçerek ders anlatım sırasında makinelerle yaşadıkları sorunları sorma, çözümlerini öğrenme ve makinelerin kullanımıyla ilgili detaylı bilgi edinme fırsatları oldu.
Öğretmenlerimiz edinmiş oldukları deneyimlerini, MEB’e bağlı mesleki eğitim veren okullarda meslek eğitiminde kaliteyi artırmak ve daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla yenilenen MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi) öğretim modüllerine aktarmak istediklerini büyük bir mutlulukla belirttiler.