TTSİS, SLCP’nin toplantısına ev sahipliği yaptı

11-05-2023

Ortak Denetim Platformu SLCP’nin bilgilendirme toplantısı, 3 Nisan’da Sendikamızın ev sahipliğinde yapıldı. Sektörümüzde tekrar eden sosyal uygunluk denetimlerinin sebep olduğu denetim yorgunluğuna bir çözüm olarak ortaya çıkan bu girişime yönelik ilgi ve katılım her geçen gün artıyor.

Tekrarlayan denetimler, sektörümüzde ciddi maliyetlere ve iş kayıplarına yol açıyor. “Social and Labor Convergence Program (SLCP)”, günümüzde bir şart olarak kabul edilen çevresel ve sosyal uygunluk prensiplerinden ödün vermeden, markaların ortak bir platform üzerinden üretici tesis verilerini çekmesini ve böylece denetim sayısının azaltılmasını hedefliyor (SLCP’nin işleyişiyle ilgili detaylı bilgiye dergimizin bir önceki sayısındaki makaleden ulaşabilirsiniz).

SLCP’nin Türkiye’deki ilk tanıtımı yine Sendikamız ortaklığında, 2019’da gerçekleştirilmişti. Fakat pandemi nedeniyle bilgilendirme toplantılarına dört yıl boyunca ara verilmek zorunda kalındı. Bu uzun dönemin ardından ilk toplantı, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TTSİS)ev sahipliğinde, 3 Nisan’da yapıldı. Toplantıya tekstil sektörünün tüm değer zincirinden üreticilerin yanı sıra aralarında satın almacılar ve marka temsilcilerinin de bulunduğu 130’dan fazla kişi katıldı.

Çalışma hayatı ve iş barışı için önemli bir program
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Av. Başar Ay, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal uygunluk şartlarının TTSİS’in de önemli bir paydaşı olduğu çalışma hayatı ve iş barışı için taşıdığı önemi vurguladı. Toplantıda, Puma, PVH gibi marka temsilcileriyle Taypa Tekstil ve Vasi Çorap gibi üreticiler, SLCP’ye dahil olmanın avantajlarından ve denetim maliyetlerine olumlu etkisinden bahsetti. Elevate ve International Associates gibi denetim sektörünün önde gelen paydaşlarıysa sistemin kullanımıyla ilgili bilgi verdiler. Organizasyonun ilgi çekici oturumlarından biri de, firmaların özdenetim sırasında ya da SLCP veri tabanını kullanırken sıkça yaptıkları hataların paylaşıldığı oturumdu. Katılımcılar ayrıca, online olarak sürekli ulaşılabilen SLCP Yardım Masası’na yöneltilebilecekleri soruları ve karşılaştıkları sorunları uzmanlara yüz yüze sorma imkânı buldular.

Dört yıl önce kurulan ve hızla büyüyen SLCP, şu anda 60’tan fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. Türkiye’dense 1000’den fazla tesisin sistemde kaydı var ve doğrulamayı tamamlama yolunda ilerliyorlar. SLCP’nin kapsayıcılığının artmasında, 60’tan fazla marka, perakendeci ve standart sahibinin kendi özel araçları yerine SLCP’yi kabul etmesinin büyük etkisi bulunuyor.


Diğer Haberler