Hedef, üyeler arasındaki işbirliğini artırmak
TTSİS üyelerinin temsil edildiği en önemli yapılanmalardan Danışma Kurulu, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze toplanmaya başlandı. Eylül ayından itibaren bir araya gelen üyeler, deneyimlerini paylaşıp güçlü bir işbirliği kuruyorlar.
Danışma Kurulu toplantılarında üye ziyaretleri yaparak üyeler arasında iletişimi ve işbirliğini artırmayı hedefleyen Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS), 2020’nin ilk yarısından itibaren tüm hayatımızı etkileyen COVID-19 pandemisi nedeniyle bu toplantıları dijital ortama taşımak zorunda kalmıştı. Salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte söz konusu toplantılar Eylül ayından itibaren yüz yüze yapılmaya başlandı. İlk toplantı, 29 Eylül tarihinde Metal Sanayii İşverenleri Sendikası’nın bir girişimi olan MEXT Dijital Dönüşüm Merkezi’ne gerçekleştirildi. Sendikamızın üyelerinin dijital olgunluk seviyelerinin ölçüldüğü, dijitalleşmenin yol haritalarının çıkarıldığı Smart Industrial Readiness Index (SIRI) çalışmasının sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda, Karsu Tekstil Teknik Müdürü Volkan Seyok, SIRI tecrübelerini ve sonucunda çıkan verilere göre MEXT uzmanlarıyla gerçekleştirdikleri makine akıllandırması projelerini paylaştı. Üyelerimizin MEXT bünyesindeki Model Fabrika’yı gezerek, sanayide kullanılan dijital çözümleri yerinde gördükleri ziyaretin en çok ilgi çeken anı, Boston Dynamics’ten alınan Spot adlı robot köpekle tanışılması oldu.
Bu yıl üretim alanları da ziyaret ediliyor
Bu dönem, her ay alanında uzman bir ismin güncel bir konu hakkında bilgi verdiği Danışma Kurulu toplantılarına üye ziyaretleriyle yeni bir soluk getirildi. Bazı toplantıların üyelerimizin işletmelerinde gerçekleştirilmesi ve üyelerin birbirlerinin üretim alanlarını daha iyi bilerek işbirliklerinin kuvvetlenmesini amaçlayan bu yenilik kapsamında ilk ziyaret, 27 Ekim’de Yünsa’nın Çerkezköy’deki (Tekirdağ) tesislerinde gerçekleşti. Yünsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sürmegöz’ün ev sahipliğindeki ziyarette; yünlü tekstiller, yün elyafının kumaş haline getirilmesindeki işlemler ve şirketin zaman içindeki gelişip büyümesinin anlatıldığı sunumdan sonra fabrika ziyareti yapıldı. Ziyaret sırasında Operasyon Müdürü Engin Sarıbüyük, fabrikadaki tekstil işlemlerinin yanı sıra, iş yönetiminde kullanılan dijital çözümler ve yazılımlar hakkında da bilgi verdi.
Kasım ayı Danışma Kurulu toplantısı ise; son dönemde tekstil ve hammaddeleri alanında yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren SASA Polyester’in Adana’daki tesislerinde gerçekleşti. 24 Kasım tarihindeki ziyarette, SASA Genel Müdür Vekili Güven Kaya tarafından şirketin 1966’daki kuruluşundan bu yana atılan önemli adımlar, dünya elyaf tedarikindeki önemli yeri ve gelecek planları aktarıldı. Kaya, SASA’nın dikey entegrasyon modelini benimsediğinden ve polyester elyaf üretiminde, hammaddede ithalata bağımlılığı ve tedarik riskini azaltmak için girişilen PTA yatırımından da bahsetti. Fabrika ziyaretinden sonra Danışma Kurulumuz, Adana Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç ev sahipliğinde Adana Sanayi Odası’nın girişimi olan Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’ni gezerek verilen hizmetler hakkında bilgi aldı.