SASA Polyester: Dünyanın en büyük PTA işletmesi Türkiye’de olacak

22-01-2021

Yeni yatırımları ve işbirliği anlaşmalarıyla dünya petrokimya devi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Adana’nın en büyük firması SASA Polyester, ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ 2019 Araştırması’nda 68’inci sırada yer aldı.

Adana’nın en büyük firması SASA Polyester Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu “Listede yer almak hem Erdemoğlu Holding ailesi hem de paydaşlarımız açısından gurur verici” diyor.
Polyester sektöründeki üretimine 1966 yılında başlayan, 2015 yılında Erdemoğlu Holding tarafından satın alınan SASA Polyester, bu satışın ardından yapılan yatırım hamleleriyle 350 Kton olan yıllık üretim kapasitesini dört katına çıkararak 1.400 Kton’a ulaştı. Sırasıyla yeni Elyaf Tesisi Poy ve Tekstürize İplik Üretim Tesisi, son olarak da Pet Tesisi, (Şişe Cipsi-Tekstil Cipsi) devreye alındı. Satın almanın ardından büyümesini sürdüren Sasa Polyester, kısa süre önce Adana yerleşkesinde yatırım bedeli yaklaşık 935 Milyon dolar olan ve 1.500 Kton/yıl kapasiteli Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) Üretim Tesisi Yatırımı için Amerikan Invista (Koch Industries) firmasıyla sözleşme imzaladı.
İbrahim Erdemoğlu bu anlaşmanın yanı sıra, Adana Yumurtalık’ta 11 bin 500 dönümlük alanda şirketin ana ham maddelerini ve liman yapımını içeren toplam 11.8 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını ve bu yatırımla önümüzdeki yıllarda İSO 500 listesinde daha da üst sıralarda yer almayı hedeflediklerini ifade ediyor.
Dünyanın en büyük PTA işletmesi Türkiye’de olacak
Amerikan Invista (Koch Industries) ile yaptıkları anlaşma sayesinde dünyanın tek hattaki en büyük kapasiteli ve en yüksek verimli PTA işletmesinin Türkiye’de kurulmuş olacağına dikkat çeken Erdemoğlu, “Sasa, Çin ve Hindistan dışındaki en büyük polyester üreticisi konumuna ulaşacak. PTA ham maddesinin polyester üretimindeki kullanım oranı yüzde 85 oranında, bu yatırımla, dünyada bu ham maddeyle ilgili yaşanabilecek herhangi bir arz kısıntısından hem Sasa, hem de ülkemiz olumsuz etkilenmemiş olacak” diye konuşuyor. Tesisin 2023 yılında hizmete açılmasıyla Türkiye’nin PTA açısından ithalata bağımlılığının sonlandırılmış olacağını vurgulayan Erdemoğlu şöyle devam ediyor: “Yine bu yatırımımızın tamamlanmasıyla, 400 yeni istihdam sağlanacak ve yıllık 300 milyon dolarlık cari açık kapatılmış olacak. Ayrıca bu ham maddenin Sasa tarafından üretilecek olması hem Sasa’nın hem de ülkemizde bu ürünü kullanacak diğer şirketlerin dünya pazarında rekabet gücünü artıracak.”

Ülkemiz söz konusuysa gerisi teferruattır
Erdemoğlu, Sasa’nın gelecek vizyonunu “Uzakdoğu dışında, dünya çapındaki en büyük polyester işletmelerini, en verimli şekilde faaliyete geçirerek, sürdürülebilir bir gelecek için, çevreye duyarlı, yaşam değerlerine saygılı, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın polyester üretim üssü olmayı ve bu pazarlarda lider konuma gelmeyi istiyoruz” sözleriyle özetliyor. Erdemoğlu Holding’in ve Sasa’nın yatırım yaparken aynı zamanda istihdam artışına katkı sağladığını ve Türkiye’nin cari açığını azaltmaya yardımcı olduğunu ifade eden Erdemoğlu “Yerli ve milli ekonomiye dayanan güçlü Türkiye yolunda biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Ülkemiz söz konusuysa gerisi teferruattır” diyor.
Etkisi devam eden ve tüm dünya ekonomileri için zor bir sürecin yaşanmasına neden olan pandemiye değinen Erdemoğlu, Sasa’nın bu süreci başarılı geçirdiğini söylüyor. Sasa’nın, ürettiği ürünlerin ev tekstilinden hijyene, medikal ürünlerden ambalajlara kadar birçok farklı sektörde kullanılabildiğini belirten Erdemoğlu yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Sasa bu sektörlere polyester sağlayan önemli bir üretici konumunda. Hijyen ve ambalaj üreticilerinin şirket portföyündeki payı yaklaşık yüzde 60 seviyelerinde. Pandeminin etkisiyle hem iç piyasadan hem de yurt dışındaki müşterilerimizden yaklaşık yüzde 20’lik artışla, ilave siparişler aldık. Mevcut kapasitemizi hızlı bir şekilde bu taleplere cevap verebilecek şekilde organize ettik.”

Çevreye ve insana duyarlı ‘dost’ ürünler
Sasa gelecek hedeflerine doğru hızlı adımlarla ilerlerken, yeni yatırımların yanı sıra Ar-Ge faaliyetlerine de ağırlık veriyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Ar-Ge Merkezi belgesine sahip Sasa’da, sektörün rekabetçi ve hızlı değişen koşullarında müşteri ve pazar ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde değerlendiriliyor; polyester bazlı polimerler alanında büyüme ve yeni özellikli polimer çözümleri geliştirilmesi, elyaf alanında ise büyüme ve ürün portföyü optimizasyonu konularında çalışmalar yürütülüyor. İbrahim Erdemoğlu “Yerel ve uluslararası yönetmelikler doğrultusunda çevreye ve insana duyarlı ‘dost’ yeni ürünlerin geliştirilmesi için kaynak ayrılmış ve yıl içerisinde özel polimerler sınıfında birçok özel ürünün ticarileştirilerek müşterilerimize sunulması için çalışmalar yapılmıştır” diyor.


Diğer Haberler