Dokusunda sanat, hedefinde gelecek var

12-01-2022

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nın finali, Zeugma Mozaik Müzesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmanın koçluğunu yapan ünlü tasarımcı Dilek Hanif, “Bu yarışmayla baştan sona bir tasarım hikâyesi yarattık. Sonucu çok kıymetli oldu. İhracatla desteklendiğinde oluşacak hikâye, ülkemiz için çok daha güzel ve önemli olacak” dedi.
Zeugma Mozaik Müzesi, tekstil dünyasının geleceği için umut vaat eden çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğü ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nda dereceye kalan 10 finalistin geliştirdiği kumaşlar, ünlü tasarımcı Dilek Hanif’in ellerinde şekillendi ve 40 parçalık bir kreasyona dönüştü. Geleneksel ve modern dokuların buluştuğu, gelecek konseptiyle harmanlanan defileyle, yarışmacılar hayallerine bir adım daha yaklaştı. “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, Zeugma Mozaik Müzesi’nin büyülü atmosferinde final yaptı.
Yarışmanın final gecesi tekstil dünyasını, Türkiye tekstil ihracatının yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiren Gaziantep’te buluşturdu. Törene Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle, Gaziantep milletvekilleri, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Tekstil Sektör Kurulu Üyeleri, GAİB Yönetim Kurulu Üyeleri, birlik ve oda başkanlarıyla tekstil dünyasının temsilcileri katıldı.

Tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin göz bebeği
Yarışmanın final gecesinde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, tasarım yarışmalarının önemine dikkat çekti. “Katma değeri yüksek ürün ihracatını, tasarımcımızla, inovasyonla, yaratıcılıkla, marka değeri yüksek çalışmalarımızla yapabiliriz. Bu yarışmalar bu açıdan da çok önemli” diyen Turagay, bu yıl ihracatçı birliklerinin 15 tasarım yarışması düzenlediğini ve Ticaret Bakanlığı’nın da bu yarışmaların hepsini desteklediğini ifade etti. Turagay, “Bugüne kadar 228 yarışmadan dereceye giren tasarımcılarımızı yurt dışına eğitime gönderdik. Ve ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye’nin ihracatı için çalışmaya başlıyorlar” dedi. Türkiye’nin son on aylık toplam ihracatının içinde tekstilin payının yüzde 15’leri geçtiğine dikkat çeken Rıza Tuna Turagay, “Bu çok büyük bir başarı. Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz bizim göz bebeğimiz. Bu yüzden tasarım yarışmaları da tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün moda ve markalı ürünlere yönelmesi açısından çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Değer ihraç etmek istiyoruz
TİM Başkanı İsmail Gülle ise tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik tasarım yarışmalarına çok önem verdiklerine dikkat çekti. Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmaya daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Gülle, “Biz milyonlarca ton üretip milyonlarca ton ihraç etmek istemiyoruz. Biz, değer ihraç etmek; bizi değerli kılacak değerler ihraç etmek istiyoruz. Onun için bu yarışmaların içindeyiz ve gençlerimizin hiçbir talebini karşılıksız bırakmıyoruz. Onları ne kadar iyi yetiştirirsek, sektörümüzü, üretimimizi, ihracatımızı o kadar güvenilir ellere teslim etmiş oluruz” dedi. Gaziantep’in ihracattaki başarısına ve tekstil ihracatının önemine dikkat çeken İsmail Gülle şöyle devam etti: “Gaziantep; sanayisiyle, üretimiyle, altyapısıyla her alanda fark oluşturuyor. Bölgemizde ilklere imza atılmaktadır. Gaziantep, tam bir mozaik ve tasarımcılarımız için sonsuz esin kaynağı oluşturuyor. Tasarım, beraberinde getirdiği know-how ile rekabette her zaman bir adım öne geçiyor. Sektöre kazandırılması için atılan bu adımlar, ülkemizin katma değerli ürün ihracatına katkı sağlamaktadır ve sağlamaya devam edecektir. Bu yarışmada ödül alsın almasın tüm tasarımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye, tasarımcılarımızın hayalleri ve tasarımlarıyla, ihracatla yükselecek” şeklinde konuştu.

Gaziantep’in potansiyelini yükselten etkinlikler
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise Gaziantep’in 2021’in ilk 10 ayında tekstil sektörü ihracatında yüzde 50’nin üzerinde bir artış yakaladığını ifade etti. Kileci, “Biz inanıyoruz ki, Gaziantep’in potansiyeli mevcut durumun çok üzerindedir. Bu potansiyeli açığa çıkarmak ise buradaki girişimcilik ruhunu, tasarım ve inovasyon ile daha iyi harmanlamayı gerektirmektedir. Ticaret Bakanlığımızın desteği, TİM koordinasyonunda ve Tekstil Birliğimiz organizasyonuyla düzenlenen Doku Kumaş Tasarım Yarışması da bu vizyonun bir ürünüdür” dedi.

Tasarımlar tamam, sıra ihracatta
Etkinliğin gerçekleşmesinde önemli bir görev üstlenen ve yarışmacılara rehberlik yapan tasarımcı Dilek Hanif, etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Kumaş sektörüne yönelik ulusal ve uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek, özgün ve katma değerli ürün tasarımları ortaya çıkarmayı hedefleyen Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın bir parçası olmaktan çok büyük mutluluk duydum. Mart ayında startını verdiğimiz bu yarışmayla baştan sona bir tasarım hikâyesi yarattık. Sonucu çok kıymetli oldu. İhracatla desteklendiğinde oluşacak hikâye, ülkemiz için çok daha güzel ve önemli olacak.”

Para ve eğitim ödülü kazandılar
Yarışmaya 222 tasarımcı başvuruda bulundu. Başvuranların 20’si ön elemeyi geçti ve mentörlük alarak kumaşlarına son halini verdi. İlk 10’a giren kumaş tasarımlarıysa Dilek Hanif koçluğunda son şeklini aldı ve Hanif’in atölyesinde kreasyon olarak hazırlandı. Üçüncü ve son jüri puanlaması kumaşların duruşu üzerinden yapılarak ilk üçe giren finalistler belli oldu. Buna göre Mihriban Yazar birinci, Gizem Aydemir ikinci, Seda Atalay ise üçüncü oldu. İlk üç finalist toplam 175 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi oldu ve yurtdışında moda eğitimi almaya hak kazandılar. Ada Çuhadar ile Gökhan Gökgöz’ün kumaşları ise mansiyona değer görüldü ve “tasarımlarını kapsül koleksiyon olarak hazırlamaya” hak kazandı. Finalistler ayrıca İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim alma fırsatı yakaladı. Tekstil dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren ve sunuculuğunu Burcu Esmersoy’un yaptığı gece, Karsu Dönmez konseriyle son buldu.

Tekstilin önemli isimleri jüride
“Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nın final jürisinde; AJK Tekstil Kurucu Ortağı ve KUTNİA CEO’su Jülide Konukoğlu, GATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fazıl Özyaşar, Twigy Terteks Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, GIZIA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, Gouroux Trend Ideas Company Kurucusu Hande Anı Can, Harper’s Bazaar Yayın Yönetmeni Gülen Yelmen, Sabah Gazetesi Moda Yazarı ve Eleştirmen Pelin Kaya, Tasarımcı Özlem Kaya, Tasarımcı Emre Erdemoğlu, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölüm Başkanı Prof. Dr. Biret Tavman Ertuğrul yer aldı.


Diğer Haberler