Burs projesi başarılı oldu: Tekstil ve Deri Mühendisliklerinde kontenjanlar doldu

04-11-2019

Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ile Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında 2019-2020 öğretim dönemi öncesi hayata geçen ‘Tekstil Mühendisliği Burs ve İstihdam Projesi’ meyvelerini vermeye başladı. Tekstil ve deri sektörlerinde istihdamı artırmayı amaçlayan ve başarılı öğrencileri ödüllerle destekleyen proje ile 2019 üniversite tercih sonuçlarında ilgili bölümler neredeyse tamamen doldu.
Türkiye’de katma değer yaratan en önemli sektörlerden biri olan ve yıllık ihracatın yüzde 20’sini oluşturan tekstil sektörüne gençler yeniden yoğun ilgi göstermeye başladı. Mezuniyet sonrası iş endişesi, sektörün gençler tarafından tanınmaması ve cazip bulunmaması gibi olumsuz algılar sebebiyle 2018 eğitim döneminde doluluk oranları yüzde 41.21’e kadar gerileyen Tekstil ve Deri Mühendisliği bölümleri, ‘Tekstil Mühendisliği Burs ve İstihdam Projesi’nin ardından dolmaya başladı. 2019-2020 öğretim dönemi öncesi tekstil sektörünün önde gelen kurumlarının sektörü tekrar canlandırma hamlesi olarak hayata geçen proje ile Tekstil Mühendisliği bölümlerinin bu yılki doluluk oranı yüzde 92’ye, Deri Mühendisliği’ninki ise yüzde 100’e ulaştı.
Daha fazla öğrenciyi tekstil mühendisliğine teşvik etmek için projeye katkı sağlayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) öncülüğünde 12 ihracatçı birlik, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile YÖK arasında imzalanan protokol ile gerçekleştirilen projede, tekstil mühendisliğini tercih edip ilk 20 bine girenlere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50-80 bininci sırada yer alanlara ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs ve iş garantisi veriliyor. Projenin birinci aşaması büyük bir başarı ile tamamlandı. Tekstil Mühendisliği bölümülerine giriş puanları ortalama 100 puan artarken, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nin bulunduğu birçok üniversitenin Tekstil Mühendisliği bölümleri tarihlerinde ilk kez yüzde 100 doluluğa ulaştı. İlk 50 binde 33 öğrenci, 50-80 bin arasında 56 öğrenci olmak üzere 89 öğrenci burs almaya hak kazandı. Ayrıca Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği bölümünde (Türkiye’de tek) doluluk oranı yüzde 100 artarken ilk 60 binde beş öğrenci, 60-100 bin arasında sekiz öğrenci olmak üzere 13 öğrenci burs alma sevincini yaşadı.

Sektörün pozitif değişim süreci başlıyor
‘Tekstil Mühendisliği Burs ve İstihdam Projesi’nin detaylarına ve sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan, projenin mimarlarından İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, tercihlerde Tekstil Mühendisliği’ne yönelik yoğun ilginin sektör ve ülke geleceği adına son derece olumlu olduğunu söyledi. Öksüz, “Ülkemizin lokomotif sektörlerinden tekstil ve hazır giyim dünyada sekizinci, Avrupa Birliği’nde ise üçüncü tedarikçi konumunda. Türkiye’nin dış ticarette en fazla döviz girdisi sağlayan sektörleri olarak nitelikli gençlerimizin de aramıza katılmasıyla var olan katma değerimizi artıracağız. Burs ve istihdam projemizi gençlerin sektörün pozitif dönüşümünde rol alması için uygulamalı eğitimlerle de zenginleştirdik. Yükseköğretim Kurumu ve Türkiye’de bulunan Tekstil Mühendislikleri bölüm başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşecek çalıştaylar çerçevesinde öğrenciler için okurken teorikten pratik eğitime geçebilecekleri bir çalışma da yürüteceğiz” dedi. Gençlerin sektör adına en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını sağlayıp fabrikalarda, kendi açacakları işlerde başarılı olacaklarını kaydeden Öksüz, “Tekstil mühendisliğine yönelik algıyı pozitif hale getirerek gençlerimizin geleceği için güzel bir adım attığımızdan dolayı son derece gururluyuz” dedi.

Proje, kadın istihdamına fırsat yaratıyor
Burs kazanmadan da Tekstil Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilerin olduğunu, gerçekleştirilen projenin gençlere umut vaat ettiğini ve sektöre yönelik algının değişmeye başladığını vurgulayan Öksüz, Tekstil Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilerin yüzde 70’ten fazlasının kadın olduğunu, sektördeki kadın istihdamını artacağı için mutlu olduklarını dile getirdi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise dijitalleşen dünyada rekabetin her geçen gün daha da zorlaştığının; yenilikleri izlemek, teknolojik gelişmeleri anında sektörümüze taşımak gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Gültepe, eğitilmiş insan gücünün sektöre kazandırılması ile daha katma değerli ihracatın mümkün olacağını vurgulayarak, 2018’de sadece iki bölüm kontenjanını doldurabilmişken, 2019’da proje sayesinde dokuz bölümün bu başarıyı elde ettiğini söyledi. Gültepe, projenin ikinci aşamasında 10 maddelik eylem planında belirtilen uygulamalı eğitim ve öğretim müfredatının güncellenmesine ilişkin YÖK, bölüm başkanları ve sektörün katılımıyla sektörün geleceğini inşa edeceklerinin altını çizdi.
Genç nüfusun çoğunluğu avantaja çevrilmeli
Konuşmasında ticaret savaşları ile global belirsizliklere de dikkat çeken Gültepe, gelecekte bu olumsuzlukların daha da artacağını belirtti. Hem bugünün hem de yarının rekabet dünyasına daha güçlü hazırlanmak zorunda olduklarının altını çizen Gültepe, “Bunun için insan kaynaklarını sağlamlaştırmalıyız. Yeni açıklanan işsizlik rakamları her dört gençten birisinin ne okulda ne de işte olduğunu gösteriyor. Dünyada genç nüfusu ile önemli avantajı sahip olabilecek ülkemizde bu tabloyu tersine çevirmemiz lazım. Hayata geçirdiğimiz bu proje ile tabloyu tersine çevirmeye önemli bir katkı sunduk” dedi.

Deri mühendisliğinde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı
Deri Mühendisliği kontenjanının tamamının dolduğuna vurgu yapan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, “Tekstil ve Deri Mühendisliği bölümlerinin algısını yükseltmek için el birliği ile başlatmış olduğumuz çalışmanın ilk meyvelerini aldık. Uzun yıllardır kontenjanını dolduramayan Deri Mühendisliği bölümü, bu yıl kontenjanının yüzde 100’ünü doldurdu. Tercihlerde yaşanan bu yükselişin yanı sıra, bölümün taban ve tavan puanlarında da çok ciddi bir artış yaşandı. Hedefimize ulaşmak adına büyük bir adım attık, ancak işimizin bitmediğini biliyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için, tüm paydaşların iş birliği içinde olmaları şart. Üniversitelerimizde uygulamalı eğitimin ön planda olduğu bir müfredatın geliştirilmesine katkı sunacağız. Bu noktada, bu projenin en büyük destekçilerinden olan YÖK’ün arkamızda duracağına yürekten inanıyoruz” dedi.
Basın toplantısına Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Av. Başar Ay, İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak’ın yanı sıra GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı A. Fikret Kileci, ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ETHİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Müvit Gündemir, UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Recep Burak Sertbaş da katıldı.


Diğer Haberler