Sendikamız, Tunus’tan tekstil alım heyeti ağırladı
Tunus’un önde gelen iç giyim ve mayo üreticilerinden oluşan heyet, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC)’nin programı kapsamında iplik ve kumaş alımı için Türkiye’ye geldi. Heyet, üye firmalarımızı ziyaret etti ve iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü’nün uluslararası ticareti desteklemek için çalışan ortak kuruluşu ITC’nin (Uluslararası Ticaret Merkezi) Küresel Tekstil ve Hazır Giyim Programı (GTEX) kapsamında 3-7 Şubat 2020 tarihleri arasında Tunus’tan bir alım heyeti Türkiye’ye geldi. Tunus, ham madde ve ara madde alımı için Türkiye’yi tercih ediyor. Bunun sebebi, her iki ülkenin de ‘Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon’un (PEM Konvansiyonu) bir parçası olması ve birbirlerinin girdilerini kullandıklarında çapraz menşe kümülasyonundan faydalanarak, Avrupa Birliği (AB) pazarına avantajlı ihracat yapılabilmesi.
Program kapsamında düzenlenecek bir dizi alım heyetinden ilki, iç giyim ve mayo üreticilerinden oluştu. 3-7 Şubat 2020 tarihleri arasında İstanbul’a gelen heyet, Linexpo Fuarı’nı da gezdi. Kendi markalarının yanı sıra uluslararası pek çok marka için de üretim yapan üreticilerden oluşan heyet, Sendikamızın iç giyim ve mayo ürünlerine uygun iplik ve kumaş üreten üyelerini ziyaret etti. Heyet, DİKTAŞ, Roja Örme, Altın İplik ve Çorap Sanayii, Karsu Tekstil, Pisa Tekstil, Harmancı Etiket ve Genel Tekstil temsilcileri ile görüşerek ürünleri inceledi ve iş birliği fırsatlarını konuştu; ayrıca İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) iş birliği ve ev sahipliğinde düzenlenen ikili görüşme organizasyonunda onlarca ihracatçı ile buluştu.
Türkiye’den ham madde ve ara madde tedarik etmenin Tunuslu üreticiler için, ürünlerini AB pazarına ihraç ederken gümrük vergisi avantajı sağladığını hatırlatan ITC Program Yöneticileri, önümüzdeki dönemde farklı ürün gruplarına yönelik heyetler getireceklerini ve Sendikamızla bu iş birliğini sürdürmek istediklerini ifade etti.
PEM Bölgesel Konvansiyonu, aşağıdaki üye ülkeler arasında gümrüksüz ticarete ve çapraz kümülasyona izin veriyor
• AB ülkeleri
• EFTA ülkeleri
(İsviçre, Norveç, İzlanda, Liechtenstein)
• Faroe Adaları
• Türkiye
• Barselona Süreci ülkeleri (Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Fas, Filistin, Suriye, Tunus)
• Moldova
• Batı Balkanlar (Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Kosova)