Coats’dan Türkiye’ye önemli yatırım: EMEA İnovasyon Merkezi
İplik devi Coats, ABD ve Çin’in ardından dünya çapındaki üçüncü inovasyon merkezini Bursa’da açtı.
Coats, dünya tekstil sektörüne 260 yıldır hizmet veriyor. Merkezi İngiltere’de bulunan şirket, altı kıtada, 50’yi aşkın ülkede varlık gösteriyor; 18 bin kişi Coats için çalışıyor. Dikiş ipliği, tıbbi dikişler, fiber optik kablolar, uçaklarda, otomobillerde ve güvenlik ekipmanlarında kullanılan yüksek performanslı iplikler, pamuk iplikleri, kumaşlar, aksesuarlar Coats’un ürettikleri arasında. Firmanın temel hedeflerinden biri, teknoloji ve yeteneği birleştirerek endüstriyel tekstili insan hayatı için daha faydalı hale getirmek. Bu çerçevede, hızla değişen ve hiper bağlantılı bir dijital dünyada inovasyon her zamankinden önemli. Firma bu yüzden inovasyon yaklaşımını yapılandırmaya yardımcı olmak için dünyadaki kilit noktalarda inovasyon merkezleri kuruyor. Bu merkezlerin, çığır açacak fikirlerin geliştirebileceği birer mükemmeliyet merkezi olmaları hedefleniyor. Coats Bursa fabrikasının kuruluşunun 50’nci yılında açılan, Dünya çapındaki üç merkezden biri olan EMEA İnovasyon Merkezi de, Türkiye, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu Bölgelerindeki teknolojik yeniliklere öncülük edecek.
Türkiye neden seçildi?
Peki ilki ABD’de, ikincisi Çin’de bulunan bu inovasyon merkezlerinin üçüncüsü için Coats neden Türkiye’yi seçti? Coats yetkilileri bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Büyük ölçekli müşterilerimizin Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmesi bu seçimde etkili olan bir nokta. Hem müşterilere yakınlık, hem geniş pazarlara erişim imkânı, hem de Türkiye’deki yetenek havuzunun çok iyi olması Coats’un yatırım kararında etkili oldu. Ayrıca Bursa, Türkiye’deki otomotiv endüstrisinin merkezi konumunda. Buradaki İnovasyon Merkezi kompozit tasarım ve mühendisliği ile beraber diğer tüm Coats teknolojilerine odaklanarak, sektörün gelişimine katkı sağlayacak.”
Nasıl bir merkez?
İnovasyon Merkezi’nde tekstil mühendisleri, kimyagerler, malzeme mühendisleri ve makine mühendislerinden oluşan, alanında uzman büyük bir ekip çalışıyor. 2 milyon dolara yakın bir bütçe ile hayata geçirilen EMEA İnovasyon Merkezi, brüt bin 600 metrekarelik alanda iki kata yayılmış çeşitli birimlerinden oluşuyor. Toplantı ve ürün sunumları için hazırlanan showroom’un yanı sıra, kompozit prototipleme atölyesi merkezin üst katında yer alıyor. Merkezin giriş katında ise yüksek katma değerli iplik üretebilmek için gerekli ekipman kurulu bulunuyor.
Diğer merkezlerle koordinasyon
Coats yöneticileri Türkiye’den dünyaya beyin göçünün yaşandığı konuşulurken, böyle bir dünya devinin ülkemize yatırım yapmasıyla ilgili olarak “Coats, Türkiye’deki yetenek havuzuna çok güveniyor ve ülkemize yatırım yapmalarının önemli kriterlerden biri, Türkiye’deki kalifiye iş gücüydü” diyor.
Coats’un inovasyon planlamaları, ABD’de bulunan İnovasyon Yönetimi tarafından saptanıyor ve projeler bir sistematik çerçevesinde yürütülüyor. Bütün merkezler arasında bir eşgüdüm bulunuyor. Her bir inovasyon merkezi, tekrara düşmeden, Coats’ta daha önce yapılmamış olanı yapmak için uyum içinde çalışıyor.
2022 hedefleri
Sürdürülebilirlik, Coats’un en önem verdiği konuların başında geliyor. 2022 yılı için beş öncelikli alanda yedi iddialı hedefin ortaya konduğu bir sürdürülebilirlik stratejisi oluşturuldu.
Bu beş öncelikli alan; su, enerji, atık ve emisyonlar, toplum ve sürdürülebilir yaşamdan oluşuyor. Bu alanlar, Coats’un tüm paydaşlarının, müşterilerinin, çalışanlarının, yatırımcılarının ve hatta tüketicilerin geri bildirimleri ile, onlar için öncelikli olan değerlerin ve etik ilkelerin ışığında belirlendi.
Coats daha sonra, kendi imalat ve operasyonlarında en fazla gelişme potansiyelinin nerede bulunduğuna bakarak beş öncelikli alanı, sonra da 2022’ye kadar ulaşacağı yedi iddialı hedefi belirledi. Bu hedefler:
• Üretimde kullanılan su miktarında litre/kg başına yüzde 40 tasarruf sağlama
• Harcanan enerji miktarında kwh/kg başına yüzde 7 tasarruf sağlama
• Mümkün olan her yerde yenilenebilir enerji kullanımı
• ZDHC atık standartlarına uyum
• Tesislerde ‘Çalışmak için harika bir yer’ veya buna eşdeğer ödül uygulamaları
• Tüm çalışanların katılımının sağlandığı toplumsal faaliyetler
• Firede yüzde 25 azalma
Coats ayrıca, 2024 yılına kadar tüm premium polyester ipliklerini yüzde 100 geri dönüştürülmüş polyesterden üretmeyi hedefliyor.