Asya devlerine karşı yarışı bırakmıyoruz
Hürriyet Gazetesi 24 Ekim 2014
Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu’nun (ITMF) Pekin’deki yıllık konferansına sürdürülebilirlik damgasını vururken, ‘büyümenin yıldızı yine tekstil ve hazır giyim’ mesajı çıktı. Sektörün makine yatırımlarının da paylaşıldığı konferansta, ilk 5’teki Türkiye, Asya devlerine karşı yarışı bırakmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu’nun (ITMF-International Textile Manufacturers Federation) “Fırsatları ve Sorumlulukları Paylaşalım” başlıklı bu yılki konferansına ‘sürdürülebilirlik’ konusu damgasını vurdu. Çin Ulusal Tekstil & Hazır Giyim Konseyi’nin (CNTAC) ev sahipliğinde 15-19 Ekim 2014 tarihleri arasında Pekin’de gerçekleşen konferans yine bütün büyük global oyuncuları, karar alıcıları, tekstil ve hazır giyimi yönlendiren kanaat önderlerini bir araya getirdi. Zirvede, Türkiye dahil, ABD gibi gelişmiş ve Çin, Hindistan gibi gelişen ekonomilerde tekstil ve hazır giyimin büyüme ve ihracatta lokomotif sektörler olacağı bir kez daha ortaya kondu. Konferansta gündeme gelen global tekstil ve hazır giyim makineleri yatırımında ilk 5 büyük oyuncu arasında yer alan Türkiye, dünyanın 4. büyük ihracatçısı olarak, Çin, Hindistan gibi Asya devlerine karşı, yarışı bırakmadığını bir kez daha gösterdi.
İyi pamuktan vazgeçmeyiz
Türkiye’nin 4. büyük oyuncu olarak göze çarptığı dünya tekstil ve hazır giyim sektöründe özellikle iyi pamuk uygulamaları ile ssürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, 2005 yılında sürdürülebilir pamuk üretimi için Mali’den Hindistan’a kadar birçok ülkede faaliyete geçen Better Cotton Initiative’nin (BCI), faaliyetleri ve elde edilen sonuçlar konferansta paylaşıldı. BCI pamuk üretimini, pamuğu üretenler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için daha iyi ve sürdürülebilir bir hale getirmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. BCI’nın içinde yer alan Adidas, Gap Inc., H&M, IKEA, M&S gibi büyük tekstil ve hazır giyim alıcıları sektörde sürdürülebilir büyüme için iyi pamuktan dolasıyla BCI’dan asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha ilan etti. BCI’nın Türkiye’deki stratejik ortağı İyi Pamuk Uygulamaları Derneği’nin (IPUD) yürüttüğü çalışmaların katkılarıyla bu sezon geçen yıla göre iki katına yakın bir artış ile iyi pamuk üretiminin 24 bin tona çıkması bekleniyor. Bu üretim Türkiye’de 8 ilde 534 çiftçinin katılımı ile 12 bin 716 hektarlık alanda gerçekleştiriliyor.
Yatırımda ilk 5'teyiz
Konferansın diğer çarpıcı sonuçlarından biri de, tekstil yatırımlarındaki artış oldu. ITMF’nin uluslararası tekstil makineleri sevkiyat istatistikleri, Asya’nın başlıca yatırımcı bölge olduğunu, ülke olarak ise Çin’in açık farkla en büyük yatırımcı olduğunu gösteriyor. Türk tekstil sanayi ise, makine yatırımlarına devam ederek modern üretim kapasitesini muhafaza ediyor. Türkiye, dünya tekstil yatırımları konusunda en hızlı büyümeyi gösteren Asya ülkeleri arasında ilk 5 yatırımcı ülke sıralamasında yerini koruyor. ITMF tarafından her yıl yapılan Uluslararası Tekstil Makineleri Sevkiyat İstatistikleri çalışması sonuçlarına göre, 2013 yılında dünyada iplik sektöründe 11. 56 milyon kısa elyaf iğ yatırımı yapılırken, Türkiye, 0.57 milyon iğ yatırımı ile ilk 5 ülke arasında 4. oldu. Dokuma makinelerinde de geçen yıl dünyada toplam 83 bin 428 adet makine satılırken, bunların 3 binden fazlası Türkiye tarafından alındı. Dokuma makinesi yatırımında da ilk 4’te yer alan Türkiye ayrıca, yuvarlak ve düz örme makinelerinde dünyada 3. büyük yatırımcı olarak yer aldı.
SEKTÖRDEN GÖRÜŞLER
Zincirin önemli halkasıyız
NEVZAT SEYOK (KARSU Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü): Global tedarik zinciri daha da önem kazanacak. Bu nedenle, Türk tekstil ve hazır giyim sanayinin hızlı servis ve kaliteli ürünler bazında tedarik zincirinin bir halkası olmaya devam etmesi gerekiyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün dünyada hâlâ en önemli istihdam ve global ticari araç olduğunun dolayısıyla öneminin ülkemiz yöneticileri tarafından da benimsenmesinin, ek vergi ve anti damping uygulamalarının sektörün devamlılığı için genişletilerek devam ettirilmesinin zaruri olduğu sonucu net bir şekilde ortaya çıktı.
İşçi sağlığı ve güvenliği
ORHAN HARMANCI (Harmancı Etiket Başkan Vekili): Konferansta H&M, IKEA, M&S gibi büyük alıcıların sunumlarından görüldüğü üzere bundan sonra sürdürülebilirlik konusu gündemimizden düşmeyecek. Sürdürülebilirlik konusunda önlemler almak üzere toplum firmaları zorluyor, daha da zorlayacak. Bu doğrultuda büyük alıcılar, işçi sağlığı güvenliği ve örgütlenmesi, insana yaraşır iş ortamı, toprak ve ürün sağlığı, su kullanımının optimizasyonu, zirai ilaçların doğru, bilinçli ve gerekli miktarda kullanımı gibi konularda belirli kabul edilebilir standartlarla çalışan tedarikçilerle işbirliği yapıyor. Bu alıcıların çok önem verdiği bir alan.
Maliyet kontrolü önemli
NADİR YÜRÜKTÜMEN (Saray Halı Genel Koordinatörü): Tekstil ve hazır giyimde beklentiler giderek yükseliyor. Tedarikçilerin fiyat baskısı karşısında tekstil ve hazır giyimin en önemli üretim merkezi konumundaki Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye gibi üreticilerin karşısına yeni üretim bölgeleri adres olarak ortaya çıkıyor. En büyük gerekçe ise yüksek iş gücü ve enerji maliyetleri. Ülkemiz adına teknolojik tekstilin yanı sıra katma değeri yüksek, emek yoğun tekstilde de söz sahibi olmaya devam etmek istiyorsak enerjinin ve işgücünün üzerindeki ek yükler gözden geçirilmeli.
Çalışma ortamının iyileştirilmesi için işbirliği
Tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışma koşulları sürdürülebilirlik kapsamında bir süredir büyük alım gruplarının da gündeminde. Son olarak Pekin’deki ITMF’e gelen büyük alım grupları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda daha fazla işbirliği yapma kararı aldı. Bu konuda 29-30 Eylül tarihinde Paris’te ILO ve OECD ortak çalışması ile, tekstil ve hazır giyim sektöründe sorumlu tedarik zinciri için yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Daha çok büyük alım gruplarının katıldığı toplantıya, Türkiye’den Ege İhracatçı Birlikleri, Coats İplik, Uğur Tekstil yetkilileri katıldı. Bu toplantıda da yine büyük grupların özellikle üretim şirketlerindeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yeni projeler geliştirilmesi kararına varıldı.
Türkiye'yi temsil etti
Dünya tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceğinin ele alındığı 5 günlük konferansa Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Muharrem Kayhan, TTSİS Onursal Başkanı ve ITMF Onursal Üyesi Halit Narin ile birlikte 9 kişilik bir heyet katıldı. TTSİS heyeti gerek genel oturumlarda gerekse de komite toplantılarında Türkiye’yi temsil etti. Konferansın ilk iki günü ITMF kurullarında yer alan kişilerin katıldığı Yönetim Kurulu, Elyaflar & Uygulamalar Komitesi, İplikçiler Komitesi, Ortak Pamuk Komitesi, Ev Tekstili Üreticileri Komitesi toplantıları gerçekleştirildi. ITMF Başkanı Josue C. Gomez da Silva’nın açılış konuşmalarıyla başlayan genel oturumlar ise 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilmiş olup yapılan sunumlar Tekstil Tedarik Zinciri, Perakende, Teknik Tekstiller ve Nonwoven ana başlıkları altında gerçekleştirildi. Geniş katılım ile gerçekleşen oturumlara tekstilin her halkasını temsil eden yaklaşık 350 kişi iştirak etti. Konferansta, ITMF Başkanı Josue C. Gomez da Silva başkanlığı, yardımcısı CNTAC- Çin Ulusal Tekstil & Hazır Giyim Konseyi Başkanı Tiankai Wang’a devretti. Önümüzdeki 2 yıllık sürede dünya tekstilini yeni Başkan Tiankai Wang temsil edecek.