Çalışma hayatının ‘Davos’u önemli kararlarla sona erdi

04-11-2019

Sendikamızın da üyesi olduğu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 11-13 Ekim 2019 tarihlerinde Antalya’da, ‘Birlikte Mümkün Türkiye’ sloganıyla Ortak Paylaşım Platformu (OPF) toplantılarına ev sahipliği yaptı. Çevre, yaşlılar, engelli vatandaşlar, kadınlar ve çocuklar Forum’un odak noktasını oluşturdu.
Dünyaya örnek, Türkiye’ye ölçek olacak Ortak Paylaşım Forumu (OPF), Türkiye’de ilk kez kamu, işçi ve işveren kuruluşlarını ortak bir amaç etrafında buluşturdu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğine düzenlenen Forum’a, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK Genel Başkanları ile işçi ve işveren sendika başkanları da katıldı.
Foruma’a Sendikamızdan başta Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet H. Topbaş olmak üzere Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterlik katıldı.
‘Birlikte Mümkün Türkiye’ sloganı ile yola çıkılan Forum’da yaklaşık 400 katılımcı yer aldı. Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE), Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Ekonomi Forumu (WEF) temsilcileri de katılımcılar arasındaydı. Forum’da, toplumsal hayatta önemli yer tutan; kadın, engelli, çocuk, çevre ve yaşlılara ilişkin konular gündeme taşındı. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin özel bir oturum yapıldı.

Akkol: “Ülkemizin daha mutlu ve müreffeh olması için çalışacağız”
Ortak Paylaşım Forumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK ile birlikte, 4’üncü Sanayi Devrimi’nden en çok etkilenecek olan sosyal paydaşlara odaklandıklarını söyledi. Akkol, odaklandıkları başlıkları ise, “Yaşadığımız çevre, emekleriyle yaşama değer katan yaşlılar, engelli vatandaşlarımız, yaşamımızı borçlu olduğumuz kadınlar ve geleceğimiz olan çocuklarımız” diye sıraladı.
Forum boyunca, tüm paydaşların Türkiye için birliktelik mesajı verdiğini ifade eden Akkol, “Aynı amaç için bir araya gelindiğinde, ‘Birlikte Mümkün Türkiye’ dendiğinde, birlikte çok daha güçlü bir üretim gerçekleştirebileceğimizi gördük” dedi.

Sonuç bildirisi
OPF kapsamında toplanan çalışma grupları, toplam 15 madde üzerinde çalıştı. Kamu, işçi ve işveren sendikaları temsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 katılımcının yaptığı oylama sonucu beş başlık altında beş madde belirlendi. Üzerinde uzlaşmaya varılan maddeler sonuç bildirgesiyle açıklandı. Bu maddeler şöyle sıralanıyor:
Çevre: Üye sendikalara bağlı işyerlerinde çalışan sayısı kadar ağaç dikilmesi (Her yıl 2 milyon ağaç; 5 yılda 10 milyon ağaç).
Yaşlılar: Yaşlanmakta olan bireylere eğitim ve kapasite geliştirme platformu oluşturulması.
Engelliler: 2020 sonuna kadar 10 bin engelliye mesleki eğitimler verilmesi.
Kadınlar: 2023 yılına kadar Konfederasyon/Sendika yönetim kurullarından, tüm işçi temsilciliklerine, tüm kurullarda en az bir kadın üye bulunması.
Çocuklar: Ebeveynlere Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube Birimi işbirliği ile madde bağımlılığı eğitimleri verilmesi.


Diğer Haberler