Meslek liseleri tarihinde bir ilk

11-05-2023

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yönelik “Yetişmiş Eleman, Kaliteli Üretim” projesi kapsamında yatak üretimine başlanıldı. Türkiye’deki meslek liseleri tarihinde bir ilk olan bu projede günde en fazla 100, ayda ise 3 bin civarında yatak üretilmesi planlanıyor.

YAZI: Zeynep Vural / Türk Tekstil Vakfı Genel Sekreteri

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak yatak üretmeye başladı. “Yetişmiş Eleman, Kaliteli Üretim” adlı proje kapsamında hayata geçirilen bu uygulamaya yatak sektöründe çalışmak isteyen kursiyerler ve Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri de dâhil olabiliyor. Projeyle Kayseri Organize Sanayi Bölgeleri’nde ve Kayseri Serbest Bölgesi’nde yatak imalatı yapan işletmelerimizin nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaçlarına yanıt verilmesi de amaçlanıyor.

Üretimi yapılan yatağın marka ismi, okul yerleşkesinin bulunduğu Germir’in eski adı “Karmiria” olarak belirlendi. Kelime anlamı “kırmızı” olan Germir’e bu ismin bölgede çıkarılan kırmızı renkteki özel bir taş sebebiyle verildiği tahmin ediliyor. Germir, kuruluşu 12. veya 13. yüzyıla uzanan önemli bir ticaret bölgesi olması sebebiyle de dikkatimizi çeken bir yerleşim yeri.

18 Ağustos 2022’de Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında hibe projesinin protokolü imzalanarak yürürlüğe girdi. Yatak İmalat Hattı Kurulumu’na yönelik ihale süreci 01 Kasım 2022‘de sona erdi, yatak üretim tesisinin kurulumu ise 14 Kasım 2022’de tamamlandı. Projeyle Genel Müdürlüğümüze bağlı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Tekstil Teknolojileri Alanı’na yatak imalatı ve kapitone üretim hattı kuruldu.

Yetişmiş Eleman, Kaliteli Üretim
Mesleki ve teknik eğitimde iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Kayseri’deki proje okulumuz olan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çağrısı kapsamında; Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ORAN, Türk Tekstil Vakfı, iştirakçi firmalar ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz ile proje hakkında görüşmeler yapıldı. Çalışma, proje ortağı Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte detaylı bir şekilde hazırlanarak ilgililere sunuldu. “Yetişmiş Eleman, Kaliteli Üretim” adlı ve TR72/22/SOGEP-K2/0001 numaralı proje, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği’nden hibe almaya hak kazandı. Ajans tarafından toplam proje bütçesinin (2 milyon 582 bin 396 TL) yüzde 69,80’i olan 1 milyon 802 bin 396 TL tutarı karşılanmış olup yüzde 30,20’si olan 780 bin TL’si Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz tarafından eş finansman desteği olarak okulumuza verildi.

Okulumuzun Tekstil ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümünde okuyan öğrencilerimiz, yatak imalatı ve üretim hattındaki makina bakımlarına yönelik eğitimlerin yanı sıra üretime dahil edildi ve böylece sektörde ihtiyaç duyulan kalifiye elemanların yetiştirilmesi için önemli bir adım atıldı.
Peki, yatak üretimi nasıl gerçekleşiyor? Kısaca anlatmak gerekirse, işe öncelikle çırçırlanan pamuktan iplik üretilerek başlanıyor, daha sonra bu iplik jakarlı dokuma tezgâhında dokunarak yatak kumaşı elde ediliyor. İmal edilen yatak kumaşı, diğer yatak malzemeleriyle kapitone makinesinde kapitone edilip ebatlanarak yatak imalatına hazır hale getiriliyor. Okuldaki montaj hattında şu anda üretim hedefi günlük 80-100, aylık 2 bin 400-3 bin yatak olarak belirlendi.

Okulumuzun Döner Sermaye İşletmesi (DÖSE) tarafından üretilen ürünler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul pansiyonları, öğretmen evleri, yurtlar, oteller gibi konaklama tesislerinde değerlendirilecek. Bununla birlikte projede yer alan öğrencilerimiz, ürettikleri ürünlerden gelir elde ederek ailelerine ve ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar. Projeyle istihdam edilebilirlik artırılırken sosyal girişimcilik ve yenilikçilik konularına da destek olunacak.

06 Şubat’ta meydana gelen depremlerden sonra Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen sipariş üzerine, öğretmen ve öğrencilerimiz, yeni kurulan kapitone ve yatak imalat hattımızda depremzedeler için 90x190 ebadında ve 23 santimetre yüksekliğinde 862 adet yaylı yatak üretti. Bu yataklar çadır ve konteynerlerde kullanılmak üzere Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerindeki ihtiyaç sahiplerine gönderildi.


Diğer Haberler