Deprem nedeniyle eğitim takvimi güncellendi

11-05-2023

Tekstil teknolojisi alanında sektörün güncel ihtiyaçlarına yönelik yeni bir müfredatla 150 meslek lisesi öğretmenine teorik ve pratik eğitim vermeyi hedefleyen Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması projesinin takvimi, deprem felaketi sebebiyle güncellendi. Buna göre eğitimlerin İstanbul ayağı 2-13 Mayıs, Çerkezköy bölümüyse 22 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde yapılacak. Adana ve Kayseri’deki eğitimlerse sonbahar dönemi için planlanacak.

YAZI: İbrahim Kurtulan

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından hazırlanıp Türk Tekstil Vakfı (TTV) ortaklığıyla yürütülen Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması projesi, 2022 yılının Şubat ayından itibaren faaliyetlerine başlamıştı. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, binlerce insanımızın yaşamını kaybetmesine, on binlercesinin de yaralanmasına neden olan deprem felaketi, ülkemizdeki birçok şeyi değiştirdiği gibi bu projenin takviminin de güncellenmesine yol açtı. Yenilenen tarihlere geçmeden önce projenin nasıl doğduğunu ve bugüne dek neler yapıldığını kısaca hatırlatmakta fayda var.

Sendikamızın hazırladığı Tekstil Sektöründe Mesleki Eğitim Kalitesinin Artırılması proje teklifi, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın AB Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle açtığı “Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı”ndan hibe almaya hak kazanmıştı. Bu kapsamda Sendikamız bünyesinde Mesleki Eğitim Yetkinlik Geliştirme Sektörel Merkezi kurularak tekstil teknolojisi alanında eğitim ihtiyaç analizi yapıldı ve bu ihtiyaçlara yönelik eğitim materyalleri hazırlandı. Hazırlık sürecinde mesleki eğitim konusunda teknik uzmanlar ve sektör temsilcileriyle sık sık bir araya gelinerek fikir alışverişinde bulunuldu.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalıştayların ilki, 2-4 Kasım 2022’de Kayseri’de özel sektör temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürü, tekstil teknolojisi alanında çalışan meslek lisesi öğretmenleri ve usta eğiticilerden oluşan 20 kişinin katılımıyla, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Üyelerimiz arasında bulunan Lüks Kadife ziyaret edilerek proje hakkında bilgi verildi ve üretim tesisi hakkında bilgi alındı.

İkinci çalıştay 9-11 Kasım 2022’de Gaziantep’te, yine 20 kişinin katılımıyla yapıldı. GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğretmenleri ve öğrencileriyle mesleki eğitimin önemi hakkında söyleşi gerçekleştirildi; Gaziantep Sanayi Odası tarafından kurulan Mesleki Eğitim Merkezi ziyaret edildi. Ayrıca Merinos Fabrikası’na gidilerek sektörün eğitim ihtiyaçları hakkında bilgi alındı.

İstanbul’daki çalıştaysa 14-16 Kasım 2022’de Sendikamız ev sahipliğinde düzenlendi. Başta staj döneminin önemi ve işletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye çalışan sorununun nasıl çözüleceği olmak üzere pek çok konunun ele alındığı toplantının sonuçları, eğitim müfredatının belirlenmesinde önemli bir rol oynadı. Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik gibi günümüzün sektörel ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde hazırlanan eğitim müfredatının; projemizde pilot iller olarak seçilen ve tekstil üretiminin yoğun olduğu Adana, Tekirdağ, Kayseri, Malatya, Gaziantep ve İstanbul’da görev yapan öğretmenlerin katılımıyla geçtiğimiz Şubat ayında uygulanmaya başlaması planlanmaktaydı.

Öncelik yaraların bir an önce sarılmasında
Fakat 6 Şubat tarihinde meydana gelen yıkıcı depremler sebebiyle ve Milli Eğitim Bakanlığımızın (MEB) çağrısıyla programlar ivedilikle iptal edildi. Tüm vatandaşlarımız gibi Sendikamızın ve ortak kuruluşlarımızın birincil önceliği, deprem bölgesinin yaralarını sarmaya çalışmak oldu. Projemiz kapsamında çalışma yapılan okullarımız ve öğretmenlerimiz, MEB tarafından acil olarak görevlendirilirken; Sendikamız ve Türk Tekstil Vakfı tarafından kurulan ve halen desteklenen Kayseri’deki TTSİS Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (eski adıyla METEM) depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik yatak; Çerkezköy’deki okulumuzsa yine aynı amaçla battaniye, atkı, eldiven gibi ihtiyaç ürünlerini üretmeye başladı.

Bu gelişmeler üzerine projemizin teknik uzmanları, eğitim programını yeniden yapılandırdı. Buna göre eğitimlerin İstanbul ayağı 2-13 Mayıs’ta, Çerkezköy bölümüyse 22 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Adana ve Kayseri’deki eğitimlerse sonbahar dönemi için planlanacak. Pilot illerimiz başta olmak üzere tüm Türkiye’den tekstil teknolojisi öğretmenlerine açık olan eğitimlerimize başvurular, MEB’in öğretmenlere açık MEBBİS portalı üzerinden yapılabiliyor. Eğitim programlarına katılacak öğretmenlerden belli kriterlere göre seçilenler, Haziran’da Milano’da gerçekleşecek, sektörümüzün en büyük tekstil teknoloji fuarı ITMA’yı ziyaret edebilecek; sonbahar dönemindeyse kısa süreliğine Avrupa’daki bir mesleki eğitim kurumunda yer alabilecek.

AB Türkiye Delegasyonu, Yetkinlik Geliştirme Merkezimizi ziyaret etti
Sendikamız bünyesinde, sektörümüzle meslek öğretmenleri arasında bir köprü kurarak, mesleki eğitimin sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi için çalışmayı amaçlayan bir Mesleki Yetkinlik Geliştirme Merkezi kurulmuştu. Şu anda teknik uzmanlarımızın eğitim içeriğini hazırlama çalışmalarını yürüttüğü Merkez, ileride projenin e-öğrenme ayağına da ev sahipliği yapacak. Projemizin dahil olduğu Program’ın ortakları arasında bulunan AB Türkiye Delegasyonu’ndan İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger ile Eğitim Sektör Yöneticisi Mustafa Balcı, 16 Mart’ta Merkezimizi ziyaret ettiler. Kendilerine projemizin detayları ve planlanan eğitim programları hakkında bilgi verildi. Ayrıca AB Delegasyonu’nun ülkemizde yürüttüğü diğer faaliyetlerde Sendikamızın muhtemel rolleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.


Diğer Haberler